j

Lorem ipsum dolor amet, consect adipiscing elit, diam nonummy.

Follow Us

Search

Η σημασία ενός όμορφου τραπεζιού

Η σημασία να στρώνεις ένα όμορφο τραπέζι
Έχει αρχίσει πια να μας γίνεται συνείδηση ότι οι γρήγοροι, καθημερινοί ρυθμοί δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να υπάρχει άγχος και το να γίνονται τα πράγματα με έναν τρόπο που δεν μας επιτρέπει να τα χαρούμε. Αν κάτσεις να το σκεφτείς, θα δεις πως όλα γίνονται βιαστικά. Μπαίνουμε στο ντους γρήγορα, έχουμε μάθει να ντυνόμαστε ακόμη πιο γρήγορα, πίνουμε καφέ ή γάλα στο πόδι και βγαίνουμε από το σπίτι με ταχύτητα έτσι ώστε να προλάβουμε τα μέσα ή να γλιτώσουμε τα φανάρια και να φτάσουμε στην ώρα μας στη δουλειά. Αυτή η βιασύνη με την οποία κάνουμε τα πάντα γίνεται πια μηχανικά και επειδή τίποτα δεν της βάζει όρια και κανείς δεν την σταματά, το αγχωτικό αυτό τρέξιμο έχει γίνει μέρος της προσωπικότητάς μας. Θα ήταν καλή ιδέα να σταματήσουμε αυτή την κατάσταση άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες αλλά η συνήθεια είναι άτιμο πράγμα και μόνο με στρατηγική μπορείς να την αντιμετωπίσεις.
Κάτσε να φάμε
Ένα από τα πράγματα που θα μας έδινε μια ανάσα μέσα στη μέρα μας και θα διέκοπτε τους φρενήρεις ρυθμούς μας επιτρέποντας να πάρουμε μια ανάσα είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για την απόλαυση ενός όμορφου γεύματος. Η έλευση της πανδημίας και ο εγκλεισμός μας μέσα στο σπίτι, θύμισε σε πολλούς πώς είναι να έχεις όμορφο μεσημεριανό ή βραδινό μαζί με τους αγαπημένους σου, γύρω από ένα τραπέζι. Αλλά ακόμη και αν μένεις μόνος σου, είναι σημαντικό για τη διατήρηση της καλής ψυχολογίας σου να μαγειρεύεις για τον εαυτό σου και να τον κανακεύεις κάνοντάς του το τραπέζι. Το τραπέζι ήταν ανέκαθεν το σημείο που συναντιόνταν η οικογένεια ή το ζευγάρι και η ευκαιρία της μέρας για να έρθουν πιο κοντά και να μοιραστούν σκέψεις. Στην περίπτωση του μοναχικού γεύματος, ισχύει το ίδιο. Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας ή απόλαυσης ενός φαγητού, ερχόμαστε πιο κοντά στον εαυτό μας και ακούμε τις ανάγκες του. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι ωθούμαστε να τρώμε πιο υγιεινά, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στην πρώτη ύλη που βάζουμε στο τραπέζι μας. Έτσι, εκτός από τα ψυχολογικά οφέλη, έχουμε και καλύτερη υγεία.
Μια μικρή ιεροτελεστία
Για να κάνουμε όλη τη διαδικασία ελκυστική ώστε να γίνει μέρος της ζωής μας, οφείλουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον.
• Φτιάχνουμε έναν όμορφο και φιλόξενο χώρο τραπεζαρίας. Είναι σημαντικό να ορίζουμε το σημείο συνάντησής μας με το φαγητό και να αφιερώνουμε ένα ιδιαίτερο σημείο το σπιτιού γι’ αυτό.
• Επιλέγουμε τον σωστό φωτισμό και διαλέγουμε τα κατάλληλα καθίσματα για να νιώθουμε αναπαυτικά και άνετα.
• Μαθαίνουμε να μαγειρεύουμε και πηγαίνουμε για ψώνια τακτικά, έτσι ώστε να έχουμε καλή και φρέσκια πρώτη ύλη για τις συνταγές μας.
• Αφιερώνουμε χρόνο στο μαγείρεμα και προσπαθούμε να είμαστε όσο περισσότερο γίνεται αφοσιωμένοι στη μαγειρική μας.
• Στρώνουμε το τραπέζι μας με προσοχή και αγάπη. Βάζουμε το τραπεζομάντηλό μας, τοποθετούμε λουλούδια ή κηροπήγια στο κέντρο του, φτιάχνουμε την σωστή ατμόσφαιρα. Το φαγητό είναι μια απόλαυση που αφορά όλες τις αισθήσεις.
• Τρώμε αργά και απολαυστικά το γεύμα μας και έτσι έχουμε περισσότερα και μεγαλύτερα οφέλη για τον οργανισμό μας.
Τι καταφέρνουμε με όλο αυτό;
Προσπαθώντας να επαναλαμβάνουμε καθημερινά την απόλαυση ενός ανάλογου γεύματος, βάζουμε μια νέα, ευχάριστη και πολύτιμη ρουτίνα στη ζωή μας. Αυτό που διακόπτει τους γρήγορους ρυθμούς μιας χαοτικής μέρας και μας επαναφέρει στη βάση μας. Το μυαλό μας αρχίζει να εξασκείται σε νέους, πιο αργούς ρυθμούς και να συμμετέχει σε κάτι που θέλει τον χρόνο του για να υλοποιηθεί και να μπορεί κανείς να το απολαύσει. Μένουμε για λίγο μακριά από την τεχνολογία και τα social media και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους άλλους ή τον εαυτό μας. Τα καλά υλικά του σπιτικού φαγητού, ηρεμούν το σώμα και το μυαλό μας. Αισθανόμαστε ασφάλεια και θαλπωρή. Η ομορφιά του τραπεζιού αποτυπώνεται μέσα μας με φωτεινά, όμορφα συναισθήματα. Η αίσθηση της «καλής πράξης» σε εκείνους που αγαπάμε και ακόμη περισσότερο στον εαυτό μας, αποτελεί ένα μικρό, εύστοχο και αποδοτικό μάθημα ζωής.
Ξεκινώντας από μια απλή, καθημερινή διαδικασία που θα της επιτρέψουμε να γίνεται στους δικούς μας ρυθμούς και όχι σε εκείνους που μας επιβάλουν οι άλλοι, εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας και τον ωθούμε να διεκδικήσει περισσότερο και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο για εκείνον. Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έχουμε ελπίδα να τα πάει καλά και στην πορεία.

Leave a Comment